2013. május 14., kedd

Fizikoterápia jegyzet

1.Fizio fogalma, helye a mozgásszervi betegségekben szenvedők kezelésében.
Fogalma: olyan gyógymód, amely a természet erőit használja fel.
Helye mozgásszervi betegségekben szenvedők kezelésében:
A fizioterpáia leggyakrabban csak tüneti kezelést jelent, csak ritkábban jelent oki terápiát, ettől függetlenül
a mozgásszervi betegségek leggya-koribb, legkínzóbb tünete a fájdalom és a mozgáskorlátozottság, így a Fiziotherápia nyújtotta
lehető-ségek széles tárházát, lehet felsorakoztatni a beteg gyógyítására, az állapotának javítására, vagy stabi-lizálására.
Az elektroterápia, a hőterápia, a különböző pakolások, gyógyfürdők, masszázs stb. alkalma-sak arra, hogy az izomzat vérellátást javítsák,
az izom stimulálását elősegítsék, a beszűkült izületi mozgások terjedelmét bővítsék.
2.Fizio és a fiziko fogalma, eljárások felsorolása.
Fizio fogalma: olyan gyógymód, amely a természet erőit használja fel. Fiziko fogalma: jelen-tése ugyanaz, mint a fizióé, szűkebb értelemben a
űfiziko a fizikai energiáit (Pl.: hő, mágneses-ség, mechanikai) használja fel. Eljárások: Mechanoterápia – masszázs, gyógytorna, trakciós kezelések,
ultrahangos kezelések. Termoterápia – infravörös, nagyfrekvenciás kezelések, kryoterápia. Fototerápia – ultraviola. Elektroterápia – kis frekvenciás (0-1000 Hz)
és közép-frekvenciás (1000-100. 000 Hz). Balneoterápia – fürdő és ivókúrák. Klímaterápia. Inhaláció.
3.Balneoterápia – hidroterápia. Azonosságok és különbségek.
Balneoterápia fogalma: gyógyvízzel történő kezelés, érvényesülnek a vízben oldott kémiai anyagok hatásai. Hidroterápia: a víz fizikai tulajdonságait (felhajtóerő, hidrosztatikai nyo-más, ellenállás) használja fel a kezeléshez. Nem érvényesülnek a vízben lévő kémiai anyagok hatása. Azonosságok: mindkét esetben a víz jótékony, gyógyító hatását használjuk, minkét esetben fontos lehet a víz hőfoka. Különbözőségek: Hidroterápia során: alkalmazott víz általában nem tartal-maz jelentős mennyiségben ásványi anyagokat, leggyakrabban csapvizet használunk, mely általában 0,3 gr ásványi sót tartalmaz, a víz fizikai hatásának a felhasználása történik, a víz felhajtóerejét, hidro-sztatikai nyomását és hőmérsékletét hasznosítjuk. Hidroterápia mindig külsőleg alkalmazott kezelést jelent (pl. borogatások, pakolások, zuhanyfürdők, súlyfürdő stb.). Balneoterápia során: a gyógyvizek ásványianyag tartalma jelentős, tájegységenként eltérő összetételű, a gyógyvizek kémiai és általános hatásait is felhasználjuk, természetesen feltörő- vagy feltárt gyógyvizeket, termálvizeket használunk
4.
Hidroterápia története.
Hypokratesz – meleg fürdők hatását ismerte fel, alkalmazott hideg vizes kúrát köszvényes betegeknek. Római Birodalom híres volt fürdőiről, szolgálták a tisztálkodást, testedző és gyógyító céllal. Vízkö-pők, hőkamrák, kádfürdők, különböző hőfokú társas medencék. Celsus – olajokat, gyógynövény főze-teket is használt a fürdőzéshez. 18. – 19. században történt a hidroterápia reneszánsza, sok uszoda és vízgyógyászati épület létesült. Priznitz - borogatások, izzasztás, pakolás. Korányi Frigyes – összefog-lalja, hogy a hidroterápia milyen betegségek kezelésére lehet használni.
5.
Hidroterápia hatásai.
A hidroterápia során a víz felhajtóerejét, hidrosztatikai nyomását és hőmérsékletét hasznosítjuk.
Felhajtó erő: a mozgás korlátozott egyén a vízben könnyebben mozog, ellazul az izomzat. A víz visz-kozitása és összetartó ereje miatt jön létre az ellenállás – izomerősítés. Hidrosztatikai nyomás: a víz a betegre nehezedő nyomása. Nyakig érő víznél a mélyebben fekvő erősebb falu ereknél a víznyomása nem szűkíti, míg a felszínesen futó erek lumene szűkül. Hőmérséklet: jelentősen befolyásolja a hőmér-séklete, indifferens hőfok: 34 °C – 36 °C. Hypothermikus hatás (hideg víz): érösszehúzódás, vérnyo-más emelkedés, szívverés gyorsul. Hiperthermikus hatás (meleg víz): lazító, vérnyomás csökken.
6.
Különböző hőfokú fürdők élettani hatásai, alkalmazásuk.
10°C-15°C – nagyon hideg; 16°C-22°C – hideg; 23°C-33°C – hűvös; 34°C-36°C – indifferens lényeges hőváltozást test felületen nem okoz; 37°C-38°C – meleg; 39°C felett – forró. Hypothermikus hatás (hideg víz): érösszehúzódás, vérnyomás emelkedés, szívverés gyorsul. Hiperthermikus hatás (meleg víz): lazító, vérnyomás csökken. Hidroterápiás eljárások: súlyfürdő, tangentor, víz alatti torna, szauna.
7.
Hidroterápia javallatai: nyaki – ágyéki gerinc degeneratív megbetegedései, alsóvégtagi izületek contrctúrája, izomfájdalom, izom spazmus, perifériás keringési zavar.
1
Forrás: http://www.doksi.hu
8.
Hidroterápia ellenjavallatai: csigolyaív szakadás, csigolya elcsúszás, akut ideggyulladás, tumor, gerincstabilizáló műtét utáni állapot, izületi gyulladás, visszér betegség, incontinentia, pszchiátriai betegségek, bőrbetegségek, fertőző betegségek.
9.
Borogatások, pakolások fajtái, javallatai.
Hidegborogatás: 14 – 15 fokos víz, idő: 10 – 15 perc. Melegborogatás: cél a krónikus izületi folyama-tok fájdalomcsillapítása, kontrakúrák oldása, akut gyulladással nem járó görcsös állapot oldása. Fel-melegedő: melegvizes ruha a kezelendő területre – nylon - beburkoljuk száraz textíliával. Cél az izüle-tek körüli légyrészek idült betegségeinek illetve nem heveny ideggyulladás kezelése. Pakolások: a borogatások kiterjedtebb, nagyobb testfelületre kiterjedő változatai. Hidegpakolás: kryogél formában történik, felveszi az izületek formáját. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentők görcsoldó, ödéma csökkentő hatása van.
10.
Paraffin – pakolás hatásmechanizmusa, javallatai, kivitelezése, Paraffango.
Paraffin: megolvasztott állapotban jól kenhető, a bőr számára magas hőmérsékleten is elviselhető. Hatása: krónikus alsó és felső végtagi izületi folyamatokban, fájdalomcsillapítás, kontraktúra oldása. Kivitelezése: a paraffint megolvasztjuk, rákenjük a kezelendő felületre, ráhelyezzük a nylont, majd betakarjuk egy meleg ruhával.
Paraffango: speciális kezelési mód, kombinált kezelés. Alkalmazása: idült izületi gyulladásnál, trau-mák után. Kivitelezése megegyezik a paraffinéval.
11.
Zuhanykezelések fajtái, kivitelezése.
Hideg zuhany: néhány perces, izomspazmus csökken, vérátáramlás nő. Gőz zuhany: néhány perces, a gőz sugarakat 1 méter távolságból irányítjuk a testfelületre. Skótzuhany: váltott hőfokú, nagy nyomású zuhany. Található 2 cső 3 – 4 méter távolságra egymástól, 2 – 3 atmoszféra a nyomás, erélyes inger terápia, 10 – 15 perc.
12.
Víz alatti vízsugármasszázs kivitelezése, javallatok, ellenjavallatok.
Nagy nyomású vizet zuhanyfejjel és levegőkeveréssel irányítjuk a betegre. Hidro és mechano terápiás eljárások közé tartozik. Indikációk: izomfájdalom, izomspazmus, kontraktúra, perifériás keringési zavar, balesetek után, izületi bántalmaknál a környező izmok erősítésére, legyengült betegnél erőlét növelése, sportolóknál lazítás. Kontraindikációk: visszér betegség, nyitott sebek, súlyos keringési elég-telenség, légzőszervi problémák. Kivitelezés: a beteg indifferens vízben ül, vagy fekszik. Az asszisz-tens gumitömlőből nyomás alatt ürülő vízsugárral masszírozza a beteget. A végtagtól indul körkörös mozdulatokkal, kihagyjuk a hasat, genitáliákat, mellkast. Beesési szög 90°-kal kezdjük, majd fokoza-tosan csökkentjük. Kezelési idő: 20 – 30 perc, 0, 5 – 2 atmoszféra. Biológiai hatása: izomtónus csök-ken, keringésjavító.
13.
Szénsavas fürdők fajtái, hatásmechanizmusa, javallatai, ellenjavallatai.
Fajtái: szénsavasfürdő, szénsavgáz, szénsavhó. Szénsavasfürdő: indifferens vízben van a beteg, a szén-sav miatt melegebbnek érzi. Hatása: periférás keringés növelése, szív teherbíró képességének javítása. Indikáció: keringési elégtelenség, hipertónia. Kontraindikáció: cardiális decompensatio, légzési elégte-lenség, akut bőrbetegség, trombózis, lábszárfekély. Szénsavgáz: kivitele és hatása hasonló a fürdőhöz, annyi a különbség, hogy a beteg nem vízben, hanem szénsavgázban ül. Szénsavhó: előállításához a kádban vagy a kamrában vagy egy szeparált helyen – 70 °C-os szénsavhó téglát helyeznek el. Megfe-lelő izolálás után a szénsav hótéglára forró vizet engedünk, ez szénsavas ködképződést eredményez.
14.
Súlyfürdő kezelés kivitelezése, javallatai, ellenjavallatai.
Moll Károly nevéhez fűződik. A kezelés célja a gerinccsatornából kilépő bizonyos mértékig nyomás alatt álló ideg pihentetése. A paravertebralis izomzat tónusának mérséklése, a gerinc és a csípő – va-lamint a térdizületi mozgáskorlátozás csökkentése. Kivitelezése: a függesztő 3 részből áll => tartó, függesztő, hónalj támasz. A hónalj támaszt akkor használják, ha kizárólag a háti vagy ágyéki illetve a végtagizületek húzásáról van szó. A húzás lehet = > egypontos: csak a nyakra helyezett Glisson függesztő. Kétpontos: Hónalj támasz. Hárompontos: hónalj támasz és a Glisson függesztő. Mindig önsúllyal kell kezdeni. A medence víz indifferens. A húzáshoz általában 2 – 3 – 5 kg – os súlyokat használunk. A nyaki szakaszra max 10 kg, háti és ágyéki szakaszra max 20 kg, csípő és térd max 4 kg. A súlyokat rögzítő öv nyaki és háti kezelésnél a derékra, míg a csípő és a térdnél a boka fölé kerül. Kezelési idő: 10 – 20 perc. Indikáció: discopathia, spondylosis, SPA, Scheurmann – kor, kontraktúra. Kontraindikáció: cardiális dekompenzáció, láz, TBC, malignus tumor, heveny gyulladás, fertőző be-tegség, sclerosis multiplex, menses, terhesség, elmebetegség, hypertónia, leromlott általános állapot.
2
Forrás: http://www.doksi.hu
15.
Gyógyszeresfürdők.
Kénes: legerősebb ingerhatású fürdő, a kén – hidrogén bediffundál a bőrbe, és bőrvörösödést okoz. Hatása: gyulladáscsökkentő, enyhe baktériumölő, lokális keringésfokozás, vérnyomáscsökkentés. Ke-zelési idő: 20 perc. Hőmérséklet: 36°C. Indikáció: krónikus mozgásszervi megbetegedés, nőgyógy-ászati betegség, bőr probléma.
Radon: alkalmazása vitatott, nagyobb mennyiségben belélegzett radon növeli a hörgőrák előfordulá-sát. Indikáció: fájdalomcsillapítás, keringésjavítás, nőgyógyászati probléma. Kezelési idő: 20 perc. Hőmérséklet: 36°C.
Jódos: az elemi jód légutakon keresztül szívódik fel, a víz hőfok 36°C. Kezelési idő: 15 perc. Indiká-ció: keringési zavar, degeneratív mozgásszervi betegség, hypertónia.
Konyhasós: 75 – 100 l vízbe 4 – 6 kg iparisót teszünk. Hőmérséklet: 38°C. Kezelési idő: 20 – 30 perc. Indikáció: nőgyógyászati probléma, urológiai gyulladás.
Mustár: 2 – 3 evőkanál mustár lisztet péppé keverünk, és bele öntjük 10 l-es végtagkádba. Hatása: helyi hyperaemia.
Fenyő: fenyők rügyeit, ágait felfőzzük, és ennek szűrletét öntjük a fürdővízbe. Indikáció: reumás gyul-ladás, izomfájdalom, idegfájdalom.
16.
Balneoterápia fogalma, ismertebb Magyarországi fürdők.
Balneoterápia fogalma: gyógyvízzel történő kezelés, érvényesülnek a vízben lévő kémiai anyagok hatásai.
Magyarországi fürdők: Harkány (kénes), Zalakaros (jódos), Miskolctapolca (radioaktív), Hajdúszo-boszló (jódos – brómos), Sárvár (alkalikus), Hévíz (radioaktív). Budapesti fürdők: Lukács, Császár, Király (Ca – Mg), Gellért, Rudas (radioaktív), Széchenyi (kénes).
17.
Termál, gyógy – és ásványvíz fogalma.
Termálvíz: minden olyan a természetben előforduló víz, melynek hőmérséklete a földfelszínre jutás helyén az adott hely évi középhőmérsékletétől nagyobb. Spontán feltörés: 20°C, mesterséges fúrás: 30°C.
Ásványvíz: minden olyan a természetben előforduló víz, melyben literenként 1000 mg oldott ásványianyag vagy, valamilyen speciális biológiai aktivitást, kifejtő mikroelemet tartalmaz.
Gyógyvíz: olyan ásványvíz, melynek orvosi kísérletekkel bizonyítottan gyógyhatása van, melyet szub-jektív és objektív paraméterekkel igazolnak. Gyógyvíznek kémiai és bakteriológiai szempontból kifo-gástalannak kell lennie.
18.
Gyógyvizek kémiai összetétele szerinti osztályozása, hatásai.
Kénes: beépül az izületi porcba, légzésjavítás, ivókúrában: gyomorsavműködésre hat, fokozza az elvá-lasztást. Szénsavas: vérkeringés fokozás. Földes – meszes: gyulladáscsökkentő, osteoporosisra kedve-zően hat. Jódos – brómos: nőgyógyászati problémára. Fizikai hatás: felhajtó erő, hidrosztatikai nyo-más, vénás keringés javul, értágulat.
19.
Balneoterápia javallatai és ellenjavallatai.
Javallatok: bőrbetegség, fájdalomcsillapítás, kontraktúra oldás, urológiai betegség, nőgyógyászati betegség, degeneratív mozgásszervi megbetegedés, rehabilitáció, szív – és érrendszeri betegség.
Ellenjavallat: minden eszméletvesztéssel járó betegség, akut gyulladás, láz, TBC, terhesség, menses, tumor, vérzékenység, pszchiátriai kórképek, hypertónia, incontinencia.
20.
Fürdőkúra, fürdőreakció, fürdőfáradtság, komplex kezelés.
Fürdőkúra: a fürdőkúra különböző energiái olyan komplex formában érvényesülnek, amelyben a fizi-kai és kémiai hatások összegződnek.
Fürdőreakció: oka a magasabb hőfokú termálvíz és az ásványvíz jelenléte. A fürdőkúra 4. – 5. napján fordul elő legtöbbször, a beteg általában rossz közérzetről panaszkodik. Tünet: fejfájás, hőemelkedés, fokozódik a fájdalom. Terápia: ki kell hagyni 1 – 2 kezelést.
Fürdőfáradtság: oka a rosszul szabályozott kúra, a szervezet ellenálló képességének csökkenése. Te-rápia: abba kell hagyni a kúrát.
Komplex kezelés: célja, hogy fokozzuk a hatásosságot, azt jelenti, hogy van egy fürdőkúra plusz egy másik kezelés. Kúra előtt és után alapos orvosi vizsgálatra van szükség.
21.
Ivókúra.
Termális ásványvizet belsőleg is alkalmazzuk. A gyógyvíz hatóanyagai a gyomor és a bélcsatornán keresztül szívódik fel. A kémiai anyag a gyomor és bélrendszerben, a májban, az epeutakban, a vesé-
3
Forrás: http://www.doksi.hu
4
ben, húgyutakban fejtik ki a hatásukat, de a légutakra is hatnak. Egyszerű termálvizet iszunk, ezzel fokozzuk a vizelet kiválasztást, gátoljuk a vesekőképződést, javítja a gyomor és bélrendszer működé-sét. Szénsavas: természetes – buborék egyenletesen oszlanak meg, mesterséges – puffadást okoz. Al-káli = > hidrogén – karbonátos: gyomorhurut, fekély, savtúltengés, étkezés előtt kell elkortyolgatni. Ca, Mg, Hidrogén – karbonátos: gyulladáscsökkentő. Jódos: jódhiány pótlása. Szulfátos: bélperisztaltika fokozása (Hunyadi).
22.
Inhalatio, Klímaterápia, Barlangterápia, Fototerpia
Inhalatio: belélegzőkúra a gyógyvizeket, vagy gyógyszerekkel kombinálva aeroszol formájában belé-legezzük. Gyógyvíz – jódos, konyhasós. Gyógyszeres – hurutoldó, gyulladáscsökkentő.
Klímaterápia: magas hegyi – erős inger klíma, hat a keringésre és az idegrendszerre. Középhegységi – enyhe inger klíma, hat a vérnyomásra, asztmára. Alföld – ingerklíma, hat a reumás kórképekre. Tavi – ingerklíma, hat a gyomorra. Tengeri – légzőszervi betegségekre. Erdős – dombos – kiegyenlített ég-hajlat. Ingerklíma: szervezet alkalmazkodó képességét fokozza. Kímélő: megterheléstől mentes.
Barlangterápia: speciális klímaterápia. Meleg: meleg és nedves, 40°C, 30 – 40 perc, kúraszerűen. Hideg: 10°C, nedvesség tartalma 100%, elsősorban asztmások alkalmazzák.
Fototerápia: napfény hatásos komponenseit mesterségesen állítják elő. Eljárások: infra kezelés, UV, lézer. Javallat: Tbc, sérülések, osteoporosis. Ellenjavallat: aktív TBC, láz, hypertónia, malignus tumor, fényallergia.
23.
Iszapkezelés.
Szerves (növényi), szervetlen (tőzeg), mesterséges. Előkészítés: megőrlik, iszapüstben felfőzik, alkal-mazási hőfokúra hűtik. Lehet: egész, rész. Az iszapot 3 – 4 ujjnyi vastagon helyezzük fel, majd hármas réteggel betakarjuk (vászon – nylon – pokróc). Hőmérséklet 40 - 42°C. kezelési idő: 20 perc. Indiká-ció: contraktúra oldás, bőrbetegség, krónikus nőgyógyászati betegség. Kontraindikáció: minden, ami a balneonál kontraindikáció.