2013. május 14., kedd

Aszepszis Tételek 5

13. kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel
Munkahelyén az Ön feladata a tanulók oktatása. Az oktatás témája az eszközök fertőtlenítése. Tájékoztassa a tanulókat az eszközök fertőtlenítésének szabályairól, a fertőzések megelőzésének módjairól! A tájékoztatás során az alábbi szempontokra térjen ki:
- a mikrobiológia tárgya, felosztása, a mikroorganizmusok csoportosítása, jellemzői
- aktív-, passzív immunizálás
- oldatok készítése, fertőtlenítési eljárások
- eszközök előkészítése fertőtlenítéshez, fertőtlenítés, tisztítás kézi módszerrel
- beavatkozások eszközeinek sterilezési módjai, sterilitás ellenőrzése
___________________________________________________________________________

1. A mikrobiológia tárgya, felosztása

Tárgya: a mikrobák tulajdonságainak, biológiai sajátosságainak vizsgálatával foglalkozó tudományág.
(Mikrobák: egysejtű, szabad szemmel nem látható élőlények.)
Felosztása:
                                                                       
BIOLÓGIA
                                       MIKROBIOLÓGIA                                                               
MAKROBIOLÓGIA

ÁLLATORVOSI                      ORVOSI          IPARI              MEZŐGAZDASÁGI

(Orvosi: - vírusok és rickettsiák: virológia
            - baktériumok: bakteriológia
            - gombák: micológia
            - paraziták: parazitológia)

2. A mikroorganizmusok csoportosítása, jellemzői

Vírusok:
            - életjelenséget önmagukban nem mutató sejtparaziták
            - nagyságuk:0,02- 0,3 mikrométer
            - részei: mag és tok (magjuk: DNS/ RNS; tokjuk: protein)
            - szaporodni csak gazdasejtben képesek úgy, hogy a gazdasejt anyagcseréjét megváltoztatva szaporíttatják magukat a gazdasejttel ------> ezért ún. obligát intracellularis paraziták
            - szaporodó formája: vegetatív vírus
            - sejtből kijutott vírus. virion
            - szaporodásukkor a különböző tulajdonságuk kombinációja is létrejöhet

Baktériumok:
            - egysejtűek, nincs valódi sejtmagjuk, maghártyájuk
            - 0,5- 1 mikrométer nagyságúak
            - maganyaga: DNS- molekula
            - van olyan, amit tok vesz körül, van spórás, csillós -----> ezek fontosak a baktérium fertőzőképessége, ellenálló képessége szempontjából
            - szaporodásuk:
                        ¤aerob bakt.: szaporodása oxigén jelenlétében megy végbe
                        ¤anaerob bakt.: szaporodásához nem szükséges oxigén
            - alakjuk:
                        ¤ Gömb- coccusok (szőlőfürtszerűen: Staphylococcus, láncalakban: Streptococcus, kettesével: Diplococcus)
                        ¤ pálcika- bacilusok (alkothatnak láncot, vagy egyesével fordulhatnak elő)
                        ¤ spirális alakúak- spirochaeták (fél csavarulat: vibrio, teljescsavarmenet: spirillum, sokcsavarulatú: spirochaeta)
            - vannak, amelyek csak élő szervezetben életképesek, azon kívül elpusztulnak- obligát paraziták
            - vannak, melyek élő szervezeten belül nem életképesek- szaprofiták

Protozoonok:
            - sejtfal nélküli egysejtűek
            - baktériumokkal, vagy szövetekkel táplálkoznak
            - némelyeknek van ostoros változata is
            - miattuk létrejövő fertőzések: hiányos személyi higiénia és rossz közegészségügyi viszonyok
            - terjesztésében rovarok és egyéb állatok is részt vesznek
                        ¤ trópusok: malária- Anopheles szúnyog
                        ¤ India, Afrika, Kína, Közel- Kelet: számos fekélyesedéssel, jellegzetes bőrelváltozással járó protozoon fertőzés
                        ¤ Afrika: álom-kór- cecelégy
            -a központi idegrendszer protozoon fertőzése a toxoplasmosis, aminek veleszületett és szerzett változata van; ennek a fertőzőforrása a macskák ürüléke

3. Aktív-, passzív immunizálás

Aktív immunitás: a szervezet olyan ellenálló képessége, amely mikroorganizmusokkal, vagy azok termékeivel történt találkozás után jön létre, az idegrendszer közreműködésével.

Lehet:
            - természetes (ha a kórokozóval való találkozáskor megbetegedés történt, ami után létrejön a védettség)
            - mesterséges- védőoltások
                        ¤ élő vakcina (csökkentett kórokozó virulencia)
                        ¤ nem élő vakcina
                                   $ inaktivált (elölt) kórokozókat tartalmaz
                                   $ toxoid (anatoxin mérgező hatás megszüntetett)
                        ¤ kombinált oltóanyag (élő és elölt kórokozókat tartalmaz)

Passzív immunitás: az egyed úgy válik védetté valamely kórokozóval szemben, hogy ebben az idegrendszer aktívan nem vesz részt. (A kórokozóval szembeni specifikus ellenanyagok jutnak, vagy ellenanyagokat juttatunk a szervezetbe)

Lehet:
            - anyai: a placentán kersztül átjutott ellenanyagok védika magzatot, valamint a csecsemőt 4-5 hónapos koráig
            - mesterséges: megelőzésre, gyógyításra használjuk, ellenanyagokat juttatunk be a szervezetbe
            - ellenanyagok eredetük szerint:
                        ¤ állati savók
                        ¤ humán immunglobulinok
                                   $ normál (véradáson vett vérből)
                                   $ specifikus


4. Oldatok készítése, fertőtlenítési eljárások

Oldatok készítése:
- megfelelő kocentrátum
- hagyni, hogy érvényesüljön a behatási idő
- fontos, hogy az oldószerben lévő antimikrobiális hatóanyag közvetlen érintkezésben legyen az ínaktiválandó kórokozókkal (és ez a behatási idő alatt végéig fennálljon)

Fertőtlenítő eljárásoknak nevezzük az antimikrobiális és ezek gyakorlatbantörténő alkalmazásához szükséges anyagok, eszközök összességét, melyekkel lehetővé válik  a környezetbe kikerült és a különböző eszközöket, tárgyakat, anyagokat szennyező patogén mikroorganizmusok elpusztítása, inaktiválása.

I. Kémiai fertőtlenítő eljárások: azok az eljárások, melyek alkalmazása során az antimikrobiális hatású vegyületeket alkalmazzuk oldat, aeroszol, vagy gáz formájában a környezetbe kikerült patogén mikroorganizmusok elpusztítása, inaktiválása érdekében.
            ¤ dezinficiens oldatokkal:
                        $ fertőtlenítés lemosással
                        $ fertőtlenítés permetezéssel
                        $ fertőtlenítés beáztatással
                        $ fertőtlenítés letörléssel
                        $ fertőtlenítés átkeféléssel
                        $ fertőtlenítés elegyítéssel
                        $ fertőtlenítés dezinficiens habbal
                        $ fertőtlenítés mésztej- oldattal
            ¤ gázokkal:
                        $ helyiséggázosítás

II. Fizikai fertőtlenítő eljárások: azok az eljárások, melyek alkalmazása során különböző fizikai ágenseket (hőenergia, ionizáló sugárzás) alkalmazunk a patogén mikroorganizmusok elpusztítása, inaktiválása érdekében.
            ¤ fertőtlenítés elégetéssel
            ¤ fertőtlenítés kifőzéssel (forralással)
            ¤ fertőtlenítés gőzzel
            ¤ fertőtlenítés nem ionizáló (ultraibolya, UV) sugárzással

III: Kombinált fertőtlenítő eljárások: azok az eljárások, melyek alkalmazása során a kémiai és fizikai ágensek egyidejű alkalmazása során a patogén mikroorganizmusok elpusztulnak, ínaktiválódnak.
            ¤  fertőtlenítő mosás
            ¤  fertőtlenítő mosogatás
            ¤ fertőtlenítő takarítás
                        $ fertőtlenítő takarítás kézi erővel
                        $ fertőtlenítő takarítás géppel

IV. Speciális fertőtlenítő eljárások: azok az eljárások, melyek a személyi fertőtlenítésen kívül olyan diagnosztikus, terápiás, vagy profilaktikus célból alkalmazott orvosi eszközök, készülékek, berendezések fertőtlenítésére alkalmazunk, melyek fertőtlenítése a gyártó kezelési utasításából adódóan adott készülékhez kidolgozott egyedi módszerrel történik.
            ¤személyi fertőtlenítés
                        $ higiénés kézmosás és higiénés kézdekontamináció
                        $ higiénés kézfertőtlenítés
                        $ műtéti kézfertőtlenítés
                        $ bőrfelület fertőtlenítés
                        $ teljes személyi fertőtlenítés
            ¤ anyagfertőtlenítés
                        $ altatókészülék, lélegeztetőkészülék
                        $ szívókészülék
                        $ porlasztó-, inhaláló-, aerosziláló készülék
                        $ művesekészülék
                        $ inkubátorok
                        $ endoscopok
                        $ eü-ben keletkező veszélyes hulladék fertőtlenítés

5.Eszközök előkészítése fertőtlenítéshez, kézfertőtlenítés, tisztítás kézi módszerrel

Eszközök előkészítése fertőtlenítéshez:
- a váladékos eszközökről/ -ből a váladékot letisztítjuk------> fertőtlenítőoldatba/ műszerfertőtlenítőbe helyezzük
- előáztatás-------> áztatás-------> előmosás-----> mosás
           
1. gyűjtés:
                        ¤ szárazgyűjtés: keretes műszerledobóba, vagy műszertálcára kerülnek, és viszik a tisztítás, fertőtlenítés helyére
                        hátrány: testváladékok rászáradnak nehezen távolítható el
                        ¤ nedves gyűjtés: az erre acélra odakészített edényzetbe, konténerbe kerülnek, melyek MŰSZERTISZTÍTÓ OLDATOT tartalmaznak
            2. a gyűjtést követően le kell öblíteni ------>
            3. majd fertőtleníteni, sterilezni, küldeni

Kézfertőtlenítés

higiénés:
            ¤ célja: kéz bőrfelületén lévő átmeneti mikroflóra elpusztítása, inaktiválása
            ¤ csak erre a célra engedélyezett készítményekkel lehet elvégezni (fél- 1 percig bedörzsölés, kezek és alkarok- bedörzsölés ideje alatt víz ne érje, utána, ha szükséges folyó, meleg vizes öblítés, szárítás- papírtörölköző!)
                        $ egyfázisú kézfertőtlenítő szerek: fertőtlenítő+ szennyoldó hatás
                        $ kétfázisú kézfertőtlenítő szerek: 1. fertőtleníteni kell, majd 2. kezet mosni----> sorrend nagyon fontos!
műtéti:
            ¤ célja: kéz bőrfelületén lévő tranzitórikus mikroflóra elpusztítása, inaktiválása; reziduális mikroflóra csökkentése
            ¤ fázisai:
                        1. körömtoilette
                        2. kézmosás (min. 3 perc, meleg, folyó víz, szappan)
                        3. öblítés (meleg, folyó víz)
                        4. fertőtlenítés (5-8 ml fertőtlenítőszer, 1x alkar, mjd kezek, 5x1 perc időtartam)
                        5. utóöblítés, szárítás (alkoholos fertőtlenítő esetén nem szabad öblíteni, szárítás: steril géz, vagy textiltörölköző)
                        6.utófertőtlenítés vagy közbenső kézfertőtlenítés- átmosakodás (hosszú ideig tartó műtét, kesztyűszakadás, két műtét között------> fertőtlenítőszerrel, 3 perc, kézbőr ápolása!)
                        7. kimosakodás

6. Beavatkozások eszközeinek sterilezési módja, sterilitás ellenőrzése

Sterilezhetőek:
            - autoklávban
            - hőlégsterilizálással
            - gázsterilizálással
            - plazmasterilizálással
            - hidegsterilizálással
            - mechanikus módszerrel
            - sugársterilizálással

Sterilitás ellenőrzése:
            -a sterilizálás meghatározott sorrendben elvégzendő részműveletekből álló tevékenység
            - minden munkafázisának ellenőrzésére szükség van, mert elég az előkezelésnél egy hiba, és máris veszélyben van a sterilizálás végeredménye
            -a sterilizálás minden egyes munkafázisát az igény felmerülésekor, ill. a hatályos jogszabályokban előírt gyakorisággal ellenőrizni kell!
            - fázisai:
                        ¤ előkezelés
                        ¤ fertőtlenítés, tisztítás
                        ¤ csomagolás                           } ellenőrzése
                        ¤ sterilizáló berendezések
                        ¤ sterilitás

14. kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel
Ismerősénél gégedaganat műtéti eltávolítása miatt tracheostomát végeztek. A kanül környékén a bőre piros, váladékos. Tájékoztassa a beteget a kanül csere kapcsán betartandó higiénés szabályokról! A tájékoztatás során az alábbi szempontokra térjen ki:
- a fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások
- a fertőtlenítés eszközei, módszerei
- a test és különböző felületek higiéniája
- a higiénét biztosító mechanikus kémiai eljárások, módszerek, eszközök
- vegyszerek alkalmazása a kórokozók számának csökkentésére
___________________________________________________________________________
Ø     A kanült és a sebet is folytonosan kell tisztítani.
Ø     Kesztyűvel vesszük ki, külön vesetál kell hozzá.
Ø     Először folyóvízzel kívül belül lemossuk.
Ø     Azután fertőtlenítő oldatba kell beáztatni.
Ø     A behatási idő 30 perc vagy 45 perc.
Ø     Egész térfogatával a fertőtlenítő oldatban benne kell lennie.
Ø     A sebet antiszeptikus kenőccsel le kell mosni, alaposan le kell tisztítani, fertőtleníteni.
Ø     Időnként hámosító kenőccsel kell bekenni 1-2 naponta.
Ø     Eszköz jó alaposan fertőtlenítő szerrel el kell mosni.

1, A fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőző források

Terjedési módok:
            - Közvetlen érintkezés útján (kontakt úton): a fertőzés közvetlenül a fertőzött szervezetből kerül egy másik szervezetbe. Pl.: kézfogás, állatharapás, szexuális érintkezés.
            - Közvetett terjedési módok:
                        ¤ cseppfertőzés
                        ¤ víz által
                        ¤ élelmiszerek által
                        ¤ tárgyak közvetítésével
           
Testváladékok: vizelet, széklet, köpet, sebváladékok, nyálkahártyák váladékai, vér

Felfogó eszközök: ágytál, kacsa, pelenka, szoba- WC, köpőcsésze, kötszerek, kémcsövek, stb.
Közvetlenül ne érintkezzünk a váladékokkal, mert fertőző források lehetnek!

Fertőzés terjedése: a kórokozó a fertőző forrást elhagyva, más élő szervezetbe jut.
Bizonyos betegségek bizonyos hónapokban jelennek meg. Ilyen például, hogy tavasszal elszaporodik a vitaminhiány, a gümőkor, és a légúti megbetegedések.
Fertőzésről akkor beszélünk, ha a kórokozó legyőzi a szervezetet, megtelepszik, és elszaporodik

2, A fertőtlenítés eszközei, módszerei:

Eszközei: hideg desztillált víz, hidrogén - peroxid, gumikesztyű steril, steril kötszerek, vesetál steril, steril. gézlapok
Módszerei: átmosás, fertőtlenítő lemosás, fertőtlenítő letörlés

3, A test és különböző felületek higiéniája:

- napi tisztálkodás (zuhanyzás, fürdés, mosdótálban való mosakodás) -----------> minden testtájéknak különböző a higiéniáját fenntartó módszere, és eszközei
- fontos a száj, köröm, hajápolás, fül, orr higiéné
- a sérült részeket, sebfelületeket az előírásoknak megfelelően kell kezelni (pl.: ne érje víz, vagy csak ecsetelés, stb )


4, A higiénét biztosító mechanikus kémiai eljárások, módszerek, eszközök

- a beteg higiénéje ( előző szepmpontben leírtak + figyelmes és körültekintő kézmosás + nagyobb odafigyelés a tracheostanával való érintkezésre

- tracheostoma higiénéje: sz.e. tracheostoma cseréje fontos a tracheostoma tisztántartása (fiziológiás sóoldattal való lemosás + körülötte lévő bőr tisztántartása) és nyálkahártyák nedvesen tartása (fokozott száj, orr higiéné + párásított levegő)
eszközök: hideg desztillált víz, hidrogén - peroxid, gumikesztyű steril, steril kötszerek, vesetál steril, steril. Gézlapok


5, Vegyszerek alkalmazása a kórokozók számának csökkentésére

- megfelelő koncentráció- optimális töménység                                                                
- vegyhatás
- szelektivitás
- kapilláraktív hatás                            
- mechanikus hatás
(a kémiai fertőtlenítő eljárások hatékonyságát befolyásoló tényezők)
¤ fertőtlenítés lemosással
¤ fertőtlenítés permetezéssel
¤ fertőtlenítés beáztatással
¤  fertőtlenítés letörléssel
¤ fertőtlenítés átkeféléssel
¤ fertőtlenítés elegyítéssel
¤ fertőtlenítés dezinficiens habbal
¤ fertőtlenítés mésztej - oldattal

Fertőtlenítő szerek csoportja:

¤ aldehidek : formaldehidek, glutáraldehidek
¤ alkoholok: etilalkohol, propilalkohol
¤ klórvegyületek: nátriumhipoklorit, klórmész, kloramin - B
¤ jód és vegy.: jodoforok
¤ guanidin: diguanidin ( Dodigen - 180) klórhexidin ( Biotensid)
¤ lúgok: nátronlúg., kálilúg, mésztej, mosószóda
¤ peroxid - vegy.: hidrogén - peroxid
¤ fenol - származékok : krezol - szappan, fenil fenol ( kodan)
¤ felületaktív vegy.: kationaktív tenzidek, anfoter t. 
  
15. kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel
Frissen diagnosztizált cukorbeteg naponta 2x inzulin öninjekciózásra szorul. Tájékoztassa a beteget a sterilitás szabályairól, betartásáról és az eszközök használatáról! A tájékoztatás során az alábbi szempontokra térjen ki:
- a sterilitás fogalma, sterilitás biztosításának feltételei
- steril környezet, eszközök alkalmazása, a steril munka fogalma, műveletei
- szabályok a sterilitás fenntartása érdekében
- az eszközök sterilen tartásának módjai, steril használatuk
- szövődmények megelőzése, fertőzések kivédése, steril eszközök alkalmazása
- steril anyagok, eszközök tárolása, szállítása, sterilitás ellenőrzése
___________________________________________________________________________

Sterilizálás: az az antimikrobiális eljárás, melynek során a különböző fizikai, kémiai hatásokkal vagy ezek kombinált alkalmazásával a csíramentesítésre kerülő anyagon és anyagban elpusztítjuk, illetve inaktiváljuk a mikroorganizmusokat, valamint ezek összes nyugvó formáit.

Sterilitás biztosításának feltételei az adott szituációban:

Ø     A leggyakrabban bevált mód: megmutatjuk neki a helykijelölést az első adagot én mérem ki ő csak szúrjon.
Ø     A bőr rétegei alá adható injekció 2-3 mm mély a szúrás szöge 45 fok subcutis.
Ø     A beteg bőréhez képest derékszög, ha penről van szó. A pen öninekciós rugós készülék.
Ø     A hely kijelölése felkar külső középső harmada, comb elülső középső harmada.
Ø     Alkar, lábszár szigorúan tilos.
Ø     A has a köldök körüli területet, nem szúrjuk meg ez 2-3 ujjnyi. Az inzulin nemzetközi egységben van a régi 1ml nemzetközi egységben volt 0,1 ml 4 egység.
Ø     A penbe be lehet állítani az adagot, hangot ad. A patron cserénél kell egyedül újra beállítani.
Ø     A diabetológián az az elv nincs fertőtlenítés, nincs dezinficiálás csak szappanos kézmosás előtte és utána. Egy tűt egy beteg 3 napig is használhat.
Ø     A másik fajtába van fertőtlenítés, tű csere.
Ø     Meg kell papír törlőkendő egyszer vagy többször használatos.

Inzulin tárolása: gumi dugós ampulla- hűtőben külön dobozba kell tárolni. Ahányszor beleszúr a gumi ampullába azt annyiszor fertőtleníteni kell. A fertőtlenítőszer ne menjen be az ampullába, a fecskendő egyszer használatos.

A steril fecskendő használata: amikor használja a dugatyú felöli végét kell megfogni a tű végén található kupakot le kell szedni és használat után vissza tesszük rá.
A használat tűt visza lehet vinni a patikába vagy sz orvosi rendelőbe, onnan viszik a veszélyes hulladék megsemmisítőbe. Ha ugyanarra a helyre adják be a szurit akkor sorvadás lép fel, ha nem volt steril a fecskendő injekciós tájog alakulhat ki a helyén. Mindig legyen otthon tartalék inzulin ampulla, ha megkezdünk egyet már csak azért is mert ha véletlen összetörjük, akkor legyen helyette másik. Az ampullát a hűtőben tároljuk. Steril tűt a gyógyszertárba tudunk venni.

Steril munka
Az antiseptikus betegellátás értelmében minden olyan megelőző, diagnosztikus és terápiás célt szolgáló anyagnak és tárgynak, amely a beteg nyitott testszöveteivel, testüregeivel vagy nyálkahártyáival érintkezésbe kerül, sterilnek kell lennie. Az alkalmazható sterilezési módszerek alapkövetelménye, hogy a kezelendő anyag fizikai, kémiai tulajdonságait az eljárás ne változtassa meg, a műszer, az anyag ne károsodjon. A sterilezés nem csupán a csíramentesítést foglalja magában, hanem az ezzel kapcsolatos előkészítő és következményes műveleteket is. Ennek a műveleteknek a célja, hogy a műszerekről a kórokozókat, vért, fehérjét és egyéb anyagokat tartalmazó szennyeződésektől megtisztítsuk annak érdekében, hogy a csíramentesítő hatást semmi se csökkentse.
A sterilezés technológiai folyamata:
1.    Előkezelés - öblítés, előáztatás, előfertőtlenítés
2.    Tisztítás-áztatás, mechanikus tisztítás, utóöblítés
3.    Szárítás, csomagolás, jelölés
4.    Sterilizálás

Szabályok a sterilitás fenntartása érdekében

Az eszközök sterilen tartásának módjai, steril használatuk

Szövődmények megelőzése, fertőzések kivédése, steril eszközök alkalmazása

Steril anyagok, eszközök tárolása, szállítása, ellenőrzése
Az eszközök sterilitása csak asepticus tárolási körülmények közt tartható fenn, ezért abban a csomagolásban tároljuk, amelyben sterileztük. A műanyag fóliába zárt eszközöket fénytől védve, zárt ajtójú szekrényekben kell tárolni. A csomagok dátumozása elengedhetetlen.
A sterilezés biztonságossága érdekében a különböző eljárásokkal kapcsolatos követelményeket jogszabályok rögzítik. Szabályosították a sterilezés ellenőrzését is. Ide tartozik: az előkészítés és tisztítás technológiájának felülvizsgálata, az előírások betartása (tisztító-, fertőtlenítőszerek koncentrációja, hőfoka, védőruházat); a tisztítás hatásosságának ellenőrzése (pl. vér ); a csomagolás és jelölés kontrollja (tartalom, dátum).
A sterilezőkészülék ellenőrzése: csak olyan gép üzemeltethető, amelyet az Országos Kórház- és Orvostechnikai Intézet kipróbált és engedélyezett az ÁNTSZ engedélyével együtt. Folyamatosan vezetett sterilezési napló szükséges. A csíramentesítő folyamat kontrollja: termoindikátorral (adott hőfok elérését), bakteriológiai indikátorral pedig hogy a csíramentesítés valóban megtörtént.
A sterilitás ellenőrzése: a sterilezett eszközök, anyagok steril állapotának vizsgálata mikrobiológiai módszerekkel (szúrópróbaszerű bakteriológiai mintavételek) lehetséges. Ez az eljárás a tárolást is minősítheti. A steril anyagok szállítása épületek, intézmények között védőcsomagolásban vagy zárt konténerben történik.

Sterilitás ellenőrzése
Sterilizált anyagok ellenőrzése:
A kiemelt csomagokat egyenként ellenőrizzük:
  • megtörtént-e a kémiai indikátor színváltozása
  • ép -e a burkolat
  • ép -e a kötszerdoboz zárószerkezete
Ha az indikátor előírt változása nem történt meg, ha a burkolat sérült, vagy ha a textilszélek nem jól zárnak, a csomagokat felhasználni nem szabad, ha szükséges újra csomagolva ismételten ki kell sterilizálni.