4.
kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel
Nem egészségügyi végzettségű munkatársa
gyermeke lázas, hasmenése van. Ő bejött dolgozni, és arról számol be, hogy
„valamilyen fertőzésre gyanakodnak az orvosok” a lányánál. Tájékoztassa
munkatársát a gyakori kézmosás jelentőségéről és a higiénés szabályok
betartásáról! A tájékoztató során az alábbi szempontokra térjen ki:
- a fertőzések terjedési módjai,
testváladékok, mint fertőzőforrások
- a fertőtlenítés eszközei, módszerei
- a test és különböző felületek higiéniája
- a higiénét létrehozó mechanikus kémiai
eljárások, módszerek, eszközök
- vegyszerek alkalmazása a kórokozók
számának csökkentésére
___________________________________________________________________________
A fertőzések terjedési módjai,
testváladékok, mint fertőzőforrások:
Fertőzésről akkor beszélünk, ha a kórokozó behatolt a szervezetbe
és ott megtelepedve elszaporodott. Ahhoz hogy fertőzés jöjjön létre három
tényező szükséges: fertőző forrás, a fertőzés terjedésének lehetősége, és a
fogékony emberi szervezet.
Terjedési módok:
a) Fertőzés
közvetlen érintkezés útján
A kórokozó a fertőzött szervezetből
közvetítő közeg nélkül kerül egy másik ember szervezetébe. /pl. kézfogás,
szexuális érintkezés, állatharapás stb./
b) Fertőzés
közvetett terjedési módokkal:
- cseppfertőzés: ha
a fertőzött szervezetből a kórokozó a légutakon át a levegőben, és onnan
belégzéssel egy másik ember szervezetébe kerül. A cseppek fertőzőképességét
meghatározza a kórokozók száma és ellenálló képessége
- Víz
által terjesztett fertőzések: elsősorban bélfertőzések terjedhetnek ezen az
úton /pl. salmonellosis, dysenteria stb./
- Élelmiszerek
által: Az élelmiszerek a termelés, a feldolgozás, a tárolás és
forgalombahozatal, továbbá a konyhai elkészítés és tálalás alkalmával
fertőződhetnek a dolgozó embertől, a beteg, illetve fertőzött állattól vagy a
környezettől. Lehetnek ételfertőzések és ételmérgezések / az utóbbit vegyi
anyag vagy baktériumtoxin okozza/
- Tárgyak
közvetítésével: A kórokozók a beteg különböző váladékaival különböző
tárgyakra jutnak. Fertőzést terjesztő szerepük a kórokozó virulenciájától, rezisztenciájától
és a tárgy használatának módjától függ.
Nosocomiális fertőzések: az egészségügyi
ellátás során keletkező fertőzések
- Talaj
közvetítésével: A bélfertőzések kórokozói különböző utakon /pl. víz,
nyersen fogyasztott zöldségek stb./ kerülhetnek be az emberi szervezetbe.
Fontos szerepe van a gázgangréna és a tetanusz kialakulásában is.
- Intrauterin
fertőzés: Az anya fertőződése következtében a magzat több úton is
fertőződhet: transzplacentarisan, vagyis a méhlepényen keresztül a véráram
útján / ez a leggyakoribb/, a szülőutakból a magzatburokra való átterjedéssel,
a szülés folyamán a szülőutakban található vírusokkal, baktériumokkal történő
közvetlen érintkezés, vagy aspiráció útján /pl. rubeola, toxoplasmosis,
szifilisz, hepatitis-B vírus, HIV-vírus stb./. A magzati következmények
általában a méhen belüli fertőzés időpontjától függenek.
- Rovarok
és rágcsálók által terjesztett fertőzések
A fertőzések terjedési módjai,
testváladékok, mint fertőzőforrások
Testváladékok, mint fertőző források:
- Nagy fertőzési kockázatot jelent: vér
- Bármilyen testváladék, ha látható
szennyeződést tartalmaz.
- Potenciálisan fertőző testfolyadékok:
Liquor, ízületi folyadék, pleurális peritonealis, pericardialis folyadék, magzatvíz,
sperma, hüvelyváladék.
- Nem jelent fertőzési kockázatot:
széklet, vizelet, orrváladék, nyál, köpet, izzadtság, kivéve, ha ezek vért
tartalmaznak.
A fertőtlenítés eszközei, módszerei:
Eszközei: bőr, nyálkahártya
fertőtlenítő szerek, felület, műszer/eszközfertőtlenítő szerek
Módszerei:
1.
Fizikai: főzés, gőzölés, UV sugárzás
2.
Kémiai: vegyszerekkel, oldattal, gázzal,
aerosol
3.
Kombinált: hővel, vegyszerrel,
mechanikusan
1. csíraszám
csökkentő hatás (szanációs) Pl.: tisztítás, szellőztetés csiraszám csökkentése
2. bakteriosztatikus:
szaporodást gátló (vegetatív alak nem pusztul el)
3. baktericid:
baktériumölő hatás (spórák nem pusztulnak el)
4. sporocid:
az ellenálló spórák elpusztítása
5. virucid:
vírusölő
6. fungicid:
gombaölő
7. paraziticid:
parazitaölő
A test és különböző felületek higiéniája
A higiénia jelentése: az orvostudománynak
az a része, amely az egészség megvédését, a károsodások megelőzését kívánja
elérni.
Megfelelő higiéné,(fürdés, zuhanyzás, fogmosás,
bőr, haj, körmök tisztán tartása stb.) környezet tisztán tartása.
- Higiénés kézfertőtlenítés:
fertőzések terjedésének megakadályozása.
Szennyező tevékenység után, étkezés,
étkeztetés, gyógyszerelés előtt, WC használat után, minden tiszta munka
elvégzése előtt… stb. kezet kell mosni!
Cél: a
kéz bőrfelületén lévő átmeneti mikroflóra elpusztítása, inaktiválása, a
fertőzési lánc megszakítása.
- Bőrfertőtlenítés: A
bőrön át történő beavatkozások során hatékonyan fertőtlenítjük a behatolás
helyét. A bőrfelületet engedélyezett bőrfertőtlenítő szerrel átitatott steril
tupferrel, gézlappal vagy vattával letöröljük vagy szórófejes adagolóból a
bőrfelületre juttatjuk a készítményt. Behatási idő fél perc.
- Nyálkahártya
fertőtlenítése: az engedélyezett szerek közül csak a speciálisan erre
kifejlesztettek alkalmazhatók hólyag- és hüvelyöblítésre, sebkezelésre,
szájüreg fertőtlenítésre.
Vegyszerek alkalmazása a kórokozók
számának csökkentésére
Kémiai: fertőtlenítés oldattal / aerosollal vagy gázzal.
Kémiai szerek: klór és vegyületei jód és vegyületei
alkohol, glikol, aldehidek, tenzidek, fenolderivátunok, kombinált szerek.
Fertőtlenítő szerekkel szembeni
követelmények:
· gyors
fertőtlenítő hatás (rövid hatóidő)
· széles
határspektrum
· jó
vízoldékonyság, jó felszívó
· megbízhatóság
· stabilitás
(ne változzon hőre, fényre)
· a
fertőtlenítő felületet ne károsítsa
· ne
legyen büdös, gazdaságos legyen
6. kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel
Egyik munkatársának közeli hozzátartozója
tüdő tbc megbetegedésben szenved. Munkatársa Öntől kér tanácsot. Tájékoztassa
kollégáját az otthoni váladékfelfogó eszközök használatáról, tisztításáról,
fertőtlenítéséről, higiénés környezet kialakításáról! A tájékoztató során az
alábbi szempontokra térjen ki:
- a mikroorganizmusok
életjelenségei, szaporodásuk, szaporodásuk feltételei
- a fertőzések terjedési
módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások
- fertőtlenítés, tisztítás
módszerei, oldatok készítése, fertőtlenítési eljárások
- a higiénét biztosító
mechanikus kémiai eljárások, módszerek, eszközök
___________________________________________________________________________
Mikroorganizmusok fogalma: Parányi, szabad szemmel nem látható szervezetek.
Mikroorganizmusok
csoportosítása:
• vírusok
• baktériumok
• mikroszkopikus gombák
A mikroorganizmusok
életjelenségei, szaporodások, szaporodásuk feltételei:
Baktériumok: ivartalanul szaporodnak, hosszanti tengelyükre merőlegesen
osztódnak, szaporodásuk igen gyors (20-30 percenként). Szaporodásuk feltétele:
nedves,fénytől védett, alacsonyabb hőmérsékletű környezet.
Vírusok: DNS-e vagy RNS-e beépül a sejt DNS-ébe vagy
RNS-ébeàVírusszaporodás: kötődés a vírus és a sejtfelszín között, a vírus bejut
a sejtbe, nukleinsava megkezdi a sejt anyagcseréjének átállítását, a sejt saját
anyagainak előállítását gátolja, az újonnan szintetizált komponensek egyesülnek
(érési szakasz).
Rikettsiák: hasadással szaporodnak.
Gombák: - sarjadzó gombák: sarjadással(bimbózással).
- fonalas gombák: ivartalan szaporító
sejteket hoznak létre (konidium = spóra)
- egyes fajok: ivarosan is szaporodnak.
Paraziták: ivartalanul(osztódással) vagy ivarosan.
A fertőzések terjedési módjai,
testváladékok, mint fertőzőforrások:
Fertőzésről akkor beszélünk, ha a kórokozó behatolt a szervezetbe
és ott megtelepedve elszaporodott. Ahhoz hogy fertőzés jöjjön létre három
tényező szükséges: fertőző forrás, a fertőzés terjedésének lehetősége, és a
fogékony emberi szervezet.
a) Fertőzés közvetlen érintkezés
útján
A kórokozó a fertőzött szervezetből közvetítő közeg nélkül kerül
egy másik ember szervezetébe. /pl. kézfogás, szexuális érintkezés, állatharapás
stb./
b) Fertőzés közvetett terjedési
módokkal:
- cseppfertőzés: ha a fertőzött szervezetből a kórokozó
a légutakon át a levegőben, és onnan belégzéssel egy másik ember szervezetébe
kerül. A cseppek fertőzőképességét meghatározza a kórokozók száma és ellenálló
képessége
- Víz által
terjesztett fertőzések: elsősorban bélfertőzések terjedhetnek ezen az
úton /pl. salmonellosis, dysenteria stb./
- Élelmiszerek
által: Az élelmiszerek a termelés, a feldolgozás, a tárolás és
forgalombahozatal, továbbá a konyhai elkészítés és tálalás alkalmával
fertőződhetnek a dolgozó embertől, a beteg, illetve fertőzött állattól vagy a
környezettől. Lehetnek ételfertőzések és ételmérgezések / az utóbbit vegyi
anyag vagy baktériumtoxin okozza/
- Tárgyak
közvetítésével: A kórokozók a beteg különböző váladékaival különböző
tárgyakra jutnak. Fertőzést terjesztő szerepük a kórokozó virulenciájától,
rezisztenciájától és a tárgy használatának módjától függ.
Nosocomiális fertőzések: az
egészségügyi ellátás során keletkező fertőzések.
- Talaj
közvetítésével: A
bélfertőzések kórokozói különböző utakon /pl. víz, nyersen fogyasztott
zöldségek stb./ kerülhetnek be az emberi szervezetbe. Fontos szerepe van a
gázgangréna és a tetanusz kialakulásában is.
- Intrauterin
fertőzés: Az anya
fertőződése következtében a magzat több úton is fertőződhet:
transzplacentarisan, vagyis a méhlepényen keresztül a véráram útján / ez a
leggyakoribb/, a szülőutakból a magzatburokra való átterjedéssel, a szülés
folyamán a szülőutakban található vírusokkal, baktériumokkal történő közvetlen
érintkezés, vagy aspiráció útján /pl. rubeola, toxoplasmosis, szifilisz,
hepatitis-B vírus, HIV-vírus stb./. A magzati következmények általában a méhen
belüli fertőzés időpontjától függenek.
- Rovarok
és rágcsálók által terjesztett fertőzések
A fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások
A tbc cseppfertőzéssel terjed,
azaz úgy, hogy tbc-ben szenvedő emberek tüdejéből kerül ki, amikor köhögnek,
tüsszentenek, beszélnek vagy köpnek. Csak azok fertőznek, akiken már kitört a
betegség, a látensek nem. A tuberkulózis azonban nemcsak a légzőszervek útján
terjedhet.
Terjedési utak feljegyzett, vagy elvi lehetőségei:
Terjedési utak feljegyzett, vagy elvi lehetőségei:
- Légzés: fertőzött levegő
- Táplálkozás: fertőzött étel, ital (például víz/tej)
- Hematológiai: fertőzött injekciós tű, orvosi műszer, tetováló vagy akupunktúrás tű, vér, stb.
- Szervátültetés
- Szexuális kapcsolat (száj/nemi szervek)
- Nyílt seb
- Szoptatás: anyáról csecsemőre
- Terhesség: anyáról embrióra urológiai, vagy méhfertőzés útján
Testváladékok, mint fertőző
források:
- Nagy fertőzési kockázatot jelent: vér
- Bármilyen testváladék, ha látható szennyeződést tartalmaz.
- Potenciálisan fertőző testfolyadékok: Liquor, ízületi folyadék,
pleurális peritonealis, pericardialis folyadék, magzatvíz, sperma,
hüvelyváladék.
- Nem jelent fertőzési kockázatot: széklet vizelet orrváladék nyál
köpet izzadtság kivéve, ha ezek vért tartalmaznak.
Fertőtlenítés, tisztítás módszerei
Módszerek:
Fizikai:
- kifőzés
- fertőtlenítés gőzzel
- fertőtlenítés UV sugárzással
Kémiai:
- fertőtlenítés oldattal vagy aerosollal
- fertőtlenítés gázzal
Kémiai
szerek: klór,
jód, alkohol, tenzidek
Kombinált:
hő + vegyi + mechanikai hatás
együtt
1. Kézfertőtlenítés:
Higiénés – csak a tranziens flóra elpusztítására (előbb fertőtlenítés, csak ezután mosás-szárítás), sebészi – a reziduális flórában is csökkenti a mikroorganizmusok számát
Higiénés – csak a tranziens flóra elpusztítására (előbb fertőtlenítés, csak ezután mosás-szárítás), sebészi – a reziduális flórában is csökkenti a mikroorganizmusok számát
2. A
beteg bőrének, nyálkahártyájának fertőtlenítése
3. Eszköz-
és műszerfertőtlenítés
4. Felületek
(kezelési zónán belül és kívül) bútorok ,padló, fal fertőtlenítése
5. Textiliák
6. Hulladékkezelés
- Tisztítás módszerei: műszerek használat után azonnal az
odakészített edényzetbe kerülnek, melynek műszertisztító oldatot tartalmaznak.
Az ollót, peánt, és a kohert szétnyitva kell az oldatba helyezni! Majd öblítés:
30°C foknál melegebb folyóvízzel való alapos leöblítés
Oldatok készítése,
fertőtlenítési eljárások:
- Oldatok készítése: Eredményes fertőtlenítést csak az előírt
koncentrációjú és vegyhatású oldattal, a szer tulajdonságának megfelelő
munkafázisokban, a kórokozó fajtáinak figyelembevételével végezhetünk. Váladékfertőtlenítés: A beteg váladékait (köpet-,
torokváladék, hányadék
stb.) váladékfelfogó edénybe (hánytál, ágytál, gennytál) fogjuk
fel, majd ebben történik a váladék fertőtlenítése. Az alkalmazható fertőtlenítő
szerek – pl., Suma D4, Medicarine, Na-hypoklorit-90 – a készítmények használati
utasításában feltüntetett alkalmazási paraméterek betartása mellett.
A higiénét létrehozó mechanikus
kémiai eljárások, módszerek, eszközök:Megfelelő
higiéné,(fürdés, zuhanyzás, fogmosás,
bőr, haj, körmök tisztán tartása stb.) környezet tisztán tartása.
6. kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel
Egyik munkatársának közeli
hozzátartozója tüdő tbc megbetegedésben szenved. Munkatársa Öntől kér tanácsot.
Tájékoztassa kollégáját az otthoni váladékfelfogó eszközök használatáról,
tisztításáról, fertőtlenítéséről, higiénés környezet kialakításáról! A
tájékoztató során az alábbi szempontokra térjen ki:
- a mikroorganizmusok
életjelenségei, szaporodásuk, szaporodásuk feltételei
- a fertőzések terjedési
módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások
- fertőtlenítés, tisztítás
módszerei, oldatok készítése, fertőtlenítési eljárások
- a higiénét biztosító mechanikus
kémiai eljárások, módszerek, eszközök
___________________________________________________________________________
Mikroorganizmusok fogalma: Parányi, szabad szemmel nem látható szervezetek.
Mikroorganizmusok
csoportosítása:
• vírusok
• baktériumok
• mikroszkopikus gombák
A mikroorganizmusok
életjelenségei, szaporodások, szaporodásuk feltételei:
Baktériumok: ivartalanul szaporodnak, hosszanti tengelyükre merőlegesen
osztódnak, szaporodásuk igen gyors (20-30 percenként). Szaporodásuk feltétele:
nedves,fénytől védett, alacsonyabb hőmérsékletű környezet.
Vírusok: DNS-e vagy RNS-e beépül a sejt DNS-ébe vagy
RNS-ébeàVírusszaporodás: kötődés a vírus és a sejtfelszín között, a vírus bejut
a sejtbe, nukleinsava megkezdi a sejt anyagcseréjének átállítását, a sejt saját
anyagainak előállítását gátolja, az újonnan szintetizált komponensek egyesülnek
(érési szakasz).
Rikettsiák: hasadással szaporodnak.
Gombák: - sarjadzó gombák: sarjadással(bimbózással).
- fonalas gombák: ivartalan szaporító
sejteket hoznak létre (konidium = spóra)
- egyes fajok: ivarosan is szaporodnak.
Paraziták: ivartalanul(osztódással) vagy ivarosan.
A fertőzések terjedési módjai,
testváladékok, mint fertőzőforrások:
Fertőzésről akkor beszélünk, ha a kórokozó behatolt a szervezetbe
és ott megtelepedve elszaporodott. Ahhoz hogy fertőzés jöjjön létre három
tényező szükséges: fertőző forrás, a fertőzés terjedésének lehetősége, és a
fogékony emberi szervezet.
a) Fertőzés közvetlen érintkezés
útján
A kórokozó a fertőzött szervezetből közvetítő közeg nélkül kerül
egy másik ember szervezetébe. /pl. kézfogás, szexuális érintkezés, állatharapás
stb./
b) Fertőzés közvetett terjedési
módokkal:
- cseppfertőzés: ha a fertőzött szervezetből a kórokozó
a légutakon át a levegőben, és onnan belégzéssel egy másik ember szervezetébe
kerül. A cseppek fertőzőképességét meghatározza a kórokozók száma és ellenálló
képessége
- Víz által
terjesztett fertőzések: elsősorban bélfertőzések terjedhetnek ezen az
úton /pl. salmonellosis, dysenteria stb./
- Élelmiszerek
által: Az élelmiszerek a termelés, a feldolgozás, a tárolás és
forgalombahozatal, továbbá a konyhai elkészítés és tálalás alkalmával
fertőződhetnek a dolgozó embertől, a beteg, illetve fertőzött állattól vagy a
környezettől. Lehetnek ételfertőzések és ételmérgezések / az utóbbit vegyi
anyag vagy baktériumtoxin okozza/
- Tárgyak
közvetítésével: A kórokozók a beteg különböző váladékaival különböző
tárgyakra jutnak. Fertőzést terjesztő szerepük a kórokozó virulenciájától,
rezisztenciájától és a tárgy használatának módjától függ.
Nosocomiális fertőzések: az
egészségügyi ellátás során keletkező fertőzések.
- Talaj
közvetítésével: A
bélfertőzések kórokozói különböző utakon /pl. víz, nyersen fogyasztott
zöldségek stb./ kerülhetnek be az emberi szervezetbe. Fontos szerepe van a
gázgangréna és a tetanusz kialakulásában is.
- Intrauterin
fertőzés: Az anya
fertőződése következtében a magzat több úton is fertőződhet:
transzplacentarisan, vagyis a méhlepényen keresztül a véráram útján / ez a
leggyakoribb/, a szülőutakból a magzatburokra való átterjedéssel, a szülés
folyamán a szülőutakban található vírusokkal, baktériumokkal történő közvetlen
érintkezés, vagy aspiráció útján /pl. rubeola, toxoplasmosis, szifilisz,
hepatitis-B vírus, HIV-vírus stb./. A magzati következmények általában a méhen
belüli fertőzés időpontjától függenek.
- Rovarok
és rágcsálók által terjesztett fertőzések
A fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások
A tbc cseppfertőzéssel terjed,
azaz úgy, hogy tbc-ben szenvedő emberek tüdejéből kerül ki, amikor köhögnek,
tüsszentenek, beszélnek vagy köpnek. Csak azok fertőznek, akiken már kitört a
betegség, a látensek nem. A tuberkulózis azonban nemcsak a légzőszervek útján
terjedhet.
Terjedési utak feljegyzett, vagy elvi lehetőségei:
Terjedési utak feljegyzett, vagy elvi lehetőségei:
- Légzés: fertőzött levegő
- Táplálkozás: fertőzött étel, ital (például víz/tej)
- Hematológiai: fertőzött injekciós tű, orvosi műszer, tetováló vagy akupunktúrás tű, vér, stb.
- Szervátültetés
- Szexuális kapcsolat (száj/nemi szervek)
- Nyílt seb
- Szoptatás: anyáról csecsemőre
- Terhesség: anyáról embrióra urológiai, vagy méhfertőzés útján
Testváladékok, mint fertőző
források:
- Nagy fertőzési kockázatot jelent: vér
- Bármilyen testváladék, ha látható szennyeződést tartalmaz.
- Potenciálisan fertőző testfolyadékok: Liquor, ízületi folyadék,
pleurális peritonealis, pericardialis folyadék, magzatvíz, sperma,
hüvelyváladék.
- Nem jelent fertőzési kockázatot: széklet vizelet orrváladék nyál
köpet izzadtság kivéve, ha ezek vért tartalmaznak.
Fertőtlenítés, tisztítás módszerei
Módszerek:
Fizikai:
- kifőzés
- fertőtlenítés gőzzel
- fertőtlenítés UV sugárzással
Kémiai:
- fertőtlenítés oldattal vagy aerosollal
- fertőtlenítés gázzal
Kémiai
szerek: klór,
jód, alkohol, tenzidek
Kombinált:
hő + vegyi + mechanikai hatás
együtt
1. Kézfertőtlenítés:
Higiénés – csak a tranziens flóra elpusztítására (előbb fertőtlenítés, csak ezután mosás-szárítás), sebészi – a reziduális flórában is csökkenti a mikroorganizmusok számát
Higiénés – csak a tranziens flóra elpusztítására (előbb fertőtlenítés, csak ezután mosás-szárítás), sebészi – a reziduális flórában is csökkenti a mikroorganizmusok számát
2. A
beteg bőrének, nyálkahártyájának fertőtlenítése
3. Eszköz-
és műszerfertőtlenítés
4. Felületek
(kezelési zónán belül és kívül) bútorok ,padló, fal fertőtlenítése
5. Textiliák
6. Hulladékkezelés
- Tisztítás módszerei: műszerek használat után azonnal az
odakészített edényzetbe kerülnek, melynek műszertisztító oldatot tartalmaznak.
Az ollót, peánt, és a kohert szétnyitva kell az oldatba helyezni! Majd öblítés:
30°C foknál melegebb folyóvízzel való alapos leöblítés
Oldatok készítése,
fertőtlenítési eljárások:
- Oldatok készítése: Eredményes fertőtlenítést csak az előírt
koncentrációjú és vegyhatású oldattal, a szer tulajdonságának megfelelő
munkafázisokban, a kórokozó fajtáinak figyelembevételével végezhetünk. Váladékfertőtlenítés: A beteg váladékait (köpet-,
torokváladék, hányadék
stb.) váladékfelfogó edénybe (hánytál, ágytál, gennytál) fogjuk
fel, majd ebben történik a váladék fertőtlenítése. Az alkalmazható fertőtlenítő
szerek – pl., Suma D4, Medicarine, Na-hypoklorit-90 – a készítmények használati
utasításában feltüntetett alkalmazási paraméterek betartása mellett.
A higiénét létrehozó mechanikus
kémiai eljárások, módszerek, eszközök:Megfelelő
higiéné,(fürdés, zuhanyzás, fogmosás, bőr, haj, körmök tisztán tartása stb.)
környezet tisztán tartása.