2013. május 14., kedd

Aszepszis Tételek 2

4. kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel

Nem egészségügyi végzettségű munkatársa gyermeke lázas, hasmenése van. Ő bejött dolgozni, és arról számol be, hogy „valamilyen fertőzésre gyanakodnak az orvosok” a lányánál. Tájékoztassa munkatársát a gyakori kézmosás jelentőségéről és a higiénés szabályok betartásáról! A tájékoztató során az alábbi szempontokra térjen ki:

- a fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások

- a fertőtlenítés eszközei, módszerei

- a test és különböző felületek higiéniája

- a higiénét létrehozó mechanikus kémiai eljárások, módszerek, eszközök

- vegyszerek alkalmazása a kórokozók számának csökkentésére

___________________________________________________________________________



A fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások:



Fertőzésről akkor beszélünk, ha a kórokozó behatolt a szervezetbe és ott megtelepedve elszaporodott. Ahhoz hogy fertőzés jöjjön létre három tényező szükséges: fertőző forrás, a fertőzés terjedésének lehetősége, és a fogékony emberi szervezet.



Terjedési módok:

a)      Fertőzés közvetlen érintkezés útján

A kórokozó a fertőzött szervezetből közvetítő közeg nélkül kerül egy másik ember szervezetébe. /pl. kézfogás, szexuális érintkezés, állatharapás stb./



b)      Fertőzés közvetett terjedési módokkal:

-         cseppfertőzés: ha a fertőzött szervezetből a kórokozó a légutakon át a levegőben, és onnan belégzéssel egy másik ember szervezetébe kerül. A cseppek fertőzőképességét meghatározza a kórokozók száma és ellenálló képessége



-         Víz által terjesztett fertőzések: elsősorban bélfertőzések terjedhetnek ezen az úton /pl. salmonellosis, dysenteria stb./



-         Élelmiszerek által: Az élelmiszerek a termelés, a feldolgozás, a tárolás és forgalombahozatal, továbbá a konyhai elkészítés és tálalás alkalmával fertőződhetnek a dolgozó embertől, a beteg, illetve fertőzött állattól vagy a környezettől. Lehetnek ételfertőzések és ételmérgezések / az utóbbit vegyi anyag vagy baktériumtoxin okozza/



-         Tárgyak közvetítésével: A kórokozók a beteg különböző váladékaival különböző tárgyakra jutnak. Fertőzést terjesztő szerepük a kórokozó virulenciájától, rezisztenciájától és a tárgy használatának módjától függ.

Nosocomiális fertőzések: az egészségügyi ellátás során keletkező fertőzések



-         Talaj közvetítésével: A bélfertőzések kórokozói különböző utakon /pl. víz, nyersen fogyasztott zöldségek stb./ kerülhetnek be az emberi szervezetbe. Fontos szerepe van a gázgangréna és a tetanusz kialakulásában is.



-          Intrauterin fertőzés: Az anya fertőződése következtében a magzat több úton is fertőződhet: transzplacentarisan, vagyis a méhlepényen keresztül a véráram útján / ez a leggyakoribb/, a szülőutakból a magzatburokra való átterjedéssel, a szülés folyamán a szülőutakban található vírusokkal, baktériumokkal történő közvetlen érintkezés, vagy aspiráció útján /pl. rubeola, toxoplasmosis, szifilisz, hepatitis-B vírus, HIV-vírus stb./. A magzati következmények általában a méhen belüli fertőzés időpontjától függenek.

-         Rovarok és rágcsálók által terjesztett fertőzések





A fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások



Testváladékok, mint fertőző források:

- Nagy fertőzési kockázatot jelent: vér

- Bármilyen testváladék, ha látható szennyeződést tartalmaz.

- Potenciálisan fertőző testfolyadékok: Liquor, ízületi folyadék, pleurális peritonealis, pericardialis folyadék, magzatvíz, sperma, hüvelyváladék.

- Nem jelent fertőzési kockázatot: széklet, vizelet, orrváladék, nyál, köpet, izzadtság, kivéve, ha ezek vért tartalmaznak.



A fertőtlenítés eszközei, módszerei:



Eszközei: bőr, nyálkahártya fertőtlenítő szerek, felület, műszer/eszközfertőtlenítő szerek



Módszerei:

1.    Fizikai: főzés, gőzölés, UV sugárzás

2.    Kémiai: vegyszerekkel, oldattal, gázzal, aerosol

3.    Kombinált: hővel, vegyszerrel, mechanikusan



1.      csíraszám csökkentő hatás (szanációs) Pl.: tisztítás, szellőztetés csiraszám csökkentése

2.      bakteriosztatikus: szaporodást gátló (vegetatív alak nem pusztul el)

3.      baktericid: baktériumölő hatás (spórák nem pusztulnak el)

4.      sporocid: az ellenálló spórák elpusztítása

5.      virucid: vírusölő

6.      fungicid: gombaölő

7.      paraziticid: parazitaölő



A test és különböző felületek higiéniája



A higiénia jelentése: az orvostudománynak az a része, amely az egészség megvédését, a károsodások megelőzését kívánja elérni.



Megfelelő higiéné,(fürdés, zuhanyzás, fogmosás, bőr, haj, körmök tisztán tartása stb.) környezet tisztán tartása.



Higiénia jelentése: Egészségtan, egészségügy, fertőzés elkerülésére irányuló tisztaság előírásai.



Higiénés kézfertőtlenítés: fertőzések terjedésének megakadályozása.

Szennyező tevékenység után, étkezés, étkeztetés, gyógyszerelés előtt, WC használat után, minden tiszta munka elvégzése előtt… stb. kezet kell mosni!

Cél: a kéz bőrfelületén lévő átmeneti mikroflóra elpusztítása, inaktiválása, a fertőzési lánc megszakítása.

-  Bőrfertőtlenítés: A bőrön át történő beavatkozások során hatékonyan fertőtlenítjük a behatolás helyét. A bőrfelületet engedélyezett bőrfertőtlenítő szerrel átitatott steril tupferrel, gézlappal vagy vattával letöröljük vagy szórófejes adagolóból a bőrfelületre juttatjuk a készítményt. Behatási idő fél perc.





-  Nyálkahártya fertőtlenítése: az engedélyezett szerek közül csak a speciálisan erre kifejlesztettek alkalmazhatók hólyag- és hüvelyöblítésre, sebkezelésre, szájüreg fertőtlenítésre.



Vegyszerek alkalmazása a kórokozók számának csökkentésére

Kémiai: fertőtlenítés oldattal / aerosollal vagy gázzal.

Kémiai szerek: klór és vegyületei jód  és vegyületei alkohol, glikol, aldehidek, tenzidek, fenolderivátunok, kombinált szerek.

Fertőtlenítő szerekkel szembeni követelmények:



·         gyors fertőtlenítő hatás (rövid hatóidő)

·         széles határspektrum

·         jó vízoldékonyság, jó felszívó

·         megbízhatóság

·         stabilitás (ne változzon hőre, fényre)

·         a fertőtlenítő felületet ne károsítsa

·         ne legyen büdös, gazdaságos legyen



6. kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel

Egyik munkatársának közeli hozzátartozója tüdő tbc megbetegedésben szenved. Munkatársa Öntől kér tanácsot. Tájékoztassa kollégáját az otthoni váladékfelfogó eszközök használatáról, tisztításáról, fertőtlenítéséről, higiénés környezet kialakításáról! A tájékoztató során az alábbi szempontokra térjen ki:

- a mikroorganizmusok életjelenségei, szaporodásuk, szaporodásuk feltételei

- a fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások

- fertőtlenítés, tisztítás módszerei, oldatok készítése, fertőtlenítési eljárások

- a higiénét biztosító mechanikus kémiai eljárások, módszerek, eszközök

___________________________________________________________________________

 Mikroorganizmusok fogalma: Parányi, szabad szemmel nem látható szervezetek. 

Mikroorganizmusok csoportosítása:

•         vírusok

•         baktériumok

•         mikroszkopikus gombák 



A mikroorganizmusok életjelenségei, szaporodások, szaporodásuk feltételei:



Baktériumok: ivartalanul szaporodnak, hosszanti tengelyükre merőlegesen osztódnak, szaporodásuk igen gyors (20-30 percenként). Szaporodásuk feltétele: nedves,fénytől védett, alacsonyabb hőmérsékletű környezet.



Vírusok: DNS-e vagy RNS-e beépül a sejt DNS-ébe vagy RNS-ébeàVírusszaporodás: kötődés a vírus és a sejtfelszín között, a vírus bejut a sejtbe, nukleinsava megkezdi a sejt anyagcseréjének átállítását, a sejt saját anyagainak előállítását gátolja, az újonnan szintetizált komponensek egyesülnek (érési szakasz).



Rikettsiák: hasadással szaporodnak.



Gombák: - sarjadzó gombák: sarjadással(bimbózással).

                - fonalas gombák: ivartalan szaporító sejteket hoznak létre (konidium = spóra)

               - egyes fajok: ivarosan is szaporodnak.



Paraziták: ivartalanul(osztódással) vagy ivarosan.





A fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások:



Fertőzésről akkor beszélünk, ha a kórokozó behatolt a szervezetbe és ott megtelepedve elszaporodott. Ahhoz hogy fertőzés jöjjön létre három tényező szükséges: fertőző forrás, a fertőzés terjedésének lehetősége, és a fogékony emberi szervezet.



a)      Fertőzés közvetlen érintkezés útján

A kórokozó a fertőzött szervezetből közvetítő közeg nélkül kerül egy másik ember szervezetébe. /pl. kézfogás, szexuális érintkezés, állatharapás stb./



b)      Fertőzés közvetett terjedési módokkal:



-         cseppfertőzés: ha a fertőzött szervezetből a kórokozó a légutakon át a levegőben, és onnan belégzéssel egy másik ember szervezetébe kerül. A cseppek fertőzőképességét meghatározza a kórokozók száma és ellenálló képessége



-         Víz által terjesztett fertőzések: elsősorban bélfertőzések terjedhetnek ezen az úton /pl. salmonellosis, dysenteria stb./





-         Élelmiszerek által: Az élelmiszerek a termelés, a feldolgozás, a tárolás és forgalombahozatal, továbbá a konyhai elkészítés és tálalás alkalmával fertőződhetnek a dolgozó embertől, a beteg, illetve fertőzött állattól vagy a környezettől. Lehetnek ételfertőzések és ételmérgezések / az utóbbit vegyi anyag vagy baktériumtoxin okozza/



-         Tárgyak közvetítésével: A kórokozók a beteg különböző váladékaival különböző tárgyakra jutnak. Fertőzést terjesztő szerepük a kórokozó virulenciájától, rezisztenciájától és a tárgy használatának módjától függ.

Nosocomiális fertőzések: az egészségügyi ellátás során keletkező fertőzések.



-         Talaj közvetítésével: A bélfertőzések kórokozói különböző utakon /pl. víz, nyersen fogyasztott zöldségek stb./ kerülhetnek be az emberi szervezetbe. Fontos szerepe van a gázgangréna és a tetanusz kialakulásában is.



-          Intrauterin fertőzés: Az anya fertőződése következtében a magzat több úton is fertőződhet: transzplacentarisan, vagyis a méhlepényen keresztül a véráram útján / ez a leggyakoribb/, a szülőutakból a magzatburokra való átterjedéssel, a szülés folyamán a szülőutakban található vírusokkal, baktériumokkal történő közvetlen érintkezés, vagy aspiráció útján /pl. rubeola, toxoplasmosis, szifilisz, hepatitis-B vírus, HIV-vírus stb./. A magzati következmények általában a méhen belüli fertőzés időpontjától függenek.

-         Rovarok és rágcsálók által terjesztett fertőzések



A fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások

A tbc cseppfertőzéssel terjed, azaz úgy, hogy tbc-ben szenvedő emberek tüdejéből kerül ki, amikor köhögnek, tüsszentenek, beszélnek vagy köpnek. Csak azok fertőznek, akiken már kitört a betegség, a látensek nem. A tuberkulózis azonban nemcsak a légzőszervek útján terjedhet.
Terjedési utak feljegyzett, vagy elvi lehetőségei:

  • Légzés: fertőzött levegő
  • Táplálkozás: fertőzött étel, ital (például víz/tej)
  • Hematológiai: fertőzött injekciós tű, orvosi műszer, tetováló vagy akupunktúrás tű, vér, stb.
  • Szervátültetés
  • Szexuális kapcsolat (száj/nemi szervek)
  • Nyílt seb
  • Szoptatás: anyáról csecsemőre
  • Terhesség: anyáról embrióra urológiai, vagy méhfertőzés útján

Testváladékok, mint fertőző források:

- Nagy fertőzési kockázatot jelent: vér

- Bármilyen testváladék, ha látható szennyeződést tartalmaz.

- Potenciálisan fertőző testfolyadékok: Liquor, ízületi folyadék, pleurális peritonealis, pericardialis folyadék, magzatvíz, sperma, hüvelyváladék.

- Nem jelent fertőzési kockázatot: széklet vizelet orrváladék nyál köpet izzadtság kivéve, ha ezek vért tartalmaznak.



Fertőtlenítés, tisztítás módszerei

Módszerek:


Fizikai:


  • kifőzés
  • fertőtlenítés gőzzel
  • fertőtlenítés UV sugárzással

Kémiai:


  • fertőtlenítés oldattal vagy aerosollal
  • fertőtlenítés gázzal

Kémiai szerek: klór, jód, alkohol, tenzidek

Kombinált:


hő + vegyi + mechanikai hatás együtt

1.      Kézfertőtlenítés:
Higiénés – csak a tranziens flóra elpusztítására (előbb fertőtlenítés, csak ezután mosás-szárítás), sebészi – a reziduális flórában is csökkenti a mikroorganizmusok számát

2.      A beteg bőrének, nyálkahártyájának fertőtlenítése

3.      Eszköz- és műszerfertőtlenítés

4.      Felületek (kezelési zónán belül és kívül) bútorok ,padló, fal fertőtlenítése

5.      Textiliák

6.      Hulladékkezelés



- Tisztítás módszerei: műszerek használat után azonnal az odakészített edényzetbe kerülnek, melynek műszertisztító oldatot tartalmaznak. Az ollót, peánt, és a kohert szétnyitva kell az oldatba helyezni! Majd öblítés: 30°C foknál melegebb folyóvízzel való alapos leöblítés



Oldatok készítése, fertőtlenítési eljárások:

 - Oldatok készítése: Eredményes fertőtlenítést csak az előírt koncentrációjú és vegyhatású oldattal, a szer tulajdonságának megfelelő munkafázisokban, a kórokozó fajtáinak figyelembevételével végezhetünk. Váladékfertőtlenítés: A beteg váladékait (köpet-, torokváladék, hányadék

stb.) váladékfelfogó edénybe (hánytál, ágytál, gennytál) fogjuk fel, majd ebben történik a váladék fertőtlenítése. Az alkalmazható fertőtlenítő szerek – pl., Suma D4, Medicarine, Na-hypoklorit-90 – a készítmények használati utasításában feltüntetett alkalmazási paraméterek betartása mellett.

A higiénét létrehozó mechanikus kémiai eljárások, módszerek, eszközök:Megfelelő higiéné,(fürdés, zuhanyzás, fogmosás, bőr, haj, körmök tisztán tartása stb.) környezet tisztán tartása.

 6. kidolgozott aszepszis- antiszepszis tétel

Egyik munkatársának közeli hozzátartozója tüdő tbc megbetegedésben szenved. Munkatársa Öntől kér tanácsot. Tájékoztassa kollégáját az otthoni váladékfelfogó eszközök használatáról, tisztításáról, fertőtlenítéséről, higiénés környezet kialakításáról! A tájékoztató során az alábbi szempontokra térjen ki:

- a mikroorganizmusok életjelenségei, szaporodásuk, szaporodásuk feltételei

- a fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások

- fertőtlenítés, tisztítás módszerei, oldatok készítése, fertőtlenítési eljárások

- a higiénét biztosító mechanikus kémiai eljárások, módszerek, eszközök

___________________________________________________________________________

 Mikroorganizmusok fogalma: Parányi, szabad szemmel nem látható szervezetek. 

Mikroorganizmusok csoportosítása:

•         vírusok

•         baktériumok

•         mikroszkopikus gombák 



A mikroorganizmusok életjelenségei, szaporodások, szaporodásuk feltételei:



Baktériumok: ivartalanul szaporodnak, hosszanti tengelyükre merőlegesen osztódnak, szaporodásuk igen gyors (20-30 percenként). Szaporodásuk feltétele: nedves,fénytől védett, alacsonyabb hőmérsékletű környezet.



Vírusok: DNS-e vagy RNS-e beépül a sejt DNS-ébe vagy RNS-ébeàVírusszaporodás: kötődés a vírus és a sejtfelszín között, a vírus bejut a sejtbe, nukleinsava megkezdi a sejt anyagcseréjének átállítását, a sejt saját anyagainak előállítását gátolja, az újonnan szintetizált komponensek egyesülnek (érési szakasz).



Rikettsiák: hasadással szaporodnak.



Gombák: - sarjadzó gombák: sarjadással(bimbózással).

                - fonalas gombák: ivartalan szaporító sejteket hoznak létre (konidium = spóra)

               - egyes fajok: ivarosan is szaporodnak.



Paraziták: ivartalanul(osztódással) vagy ivarosan.





A fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások:



Fertőzésről akkor beszélünk, ha a kórokozó behatolt a szervezetbe és ott megtelepedve elszaporodott. Ahhoz hogy fertőzés jöjjön létre három tényező szükséges: fertőző forrás, a fertőzés terjedésének lehetősége, és a fogékony emberi szervezet.



a)      Fertőzés közvetlen érintkezés útján

A kórokozó a fertőzött szervezetből közvetítő közeg nélkül kerül egy másik ember szervezetébe. /pl. kézfogás, szexuális érintkezés, állatharapás stb./



b)      Fertőzés közvetett terjedési módokkal:



-         cseppfertőzés: ha a fertőzött szervezetből a kórokozó a légutakon át a levegőben, és onnan belégzéssel egy másik ember szervezetébe kerül. A cseppek fertőzőképességét meghatározza a kórokozók száma és ellenálló képessége



-         Víz által terjesztett fertőzések: elsősorban bélfertőzések terjedhetnek ezen az úton /pl. salmonellosis, dysenteria stb./





-         Élelmiszerek által: Az élelmiszerek a termelés, a feldolgozás, a tárolás és forgalombahozatal, továbbá a konyhai elkészítés és tálalás alkalmával fertőződhetnek a dolgozó embertől, a beteg, illetve fertőzött állattól vagy a környezettől. Lehetnek ételfertőzések és ételmérgezések / az utóbbit vegyi anyag vagy baktériumtoxin okozza/



-         Tárgyak közvetítésével: A kórokozók a beteg különböző váladékaival különböző tárgyakra jutnak. Fertőzést terjesztő szerepük a kórokozó virulenciájától, rezisztenciájától és a tárgy használatának módjától függ.

Nosocomiális fertőzések: az egészségügyi ellátás során keletkező fertőzések.



-         Talaj közvetítésével: A bélfertőzések kórokozói különböző utakon /pl. víz, nyersen fogyasztott zöldségek stb./ kerülhetnek be az emberi szervezetbe. Fontos szerepe van a gázgangréna és a tetanusz kialakulásában is.



-          Intrauterin fertőzés: Az anya fertőződése következtében a magzat több úton is fertőződhet: transzplacentarisan, vagyis a méhlepényen keresztül a véráram útján / ez a leggyakoribb/, a szülőutakból a magzatburokra való átterjedéssel, a szülés folyamán a szülőutakban található vírusokkal, baktériumokkal történő közvetlen érintkezés, vagy aspiráció útján /pl. rubeola, toxoplasmosis, szifilisz, hepatitis-B vírus, HIV-vírus stb./. A magzati következmények általában a méhen belüli fertőzés időpontjától függenek.

-         Rovarok és rágcsálók által terjesztett fertőzések



A fertőzések terjedési módjai, testváladékok, mint fertőzőforrások

A tbc cseppfertőzéssel terjed, azaz úgy, hogy tbc-ben szenvedő emberek tüdejéből kerül ki, amikor köhögnek, tüsszentenek, beszélnek vagy köpnek. Csak azok fertőznek, akiken már kitört a betegség, a látensek nem. A tuberkulózis azonban nemcsak a légzőszervek útján terjedhet.
Terjedési utak feljegyzett, vagy elvi lehetőségei:

  • Légzés: fertőzött levegő
  • Táplálkozás: fertőzött étel, ital (például víz/tej)
  • Hematológiai: fertőzött injekciós tű, orvosi műszer, tetováló vagy akupunktúrás tű, vér, stb.
  • Szervátültetés
  • Szexuális kapcsolat (száj/nemi szervek)
  • Nyílt seb
  • Szoptatás: anyáról csecsemőre
  • Terhesség: anyáról embrióra urológiai, vagy méhfertőzés útján

Testváladékok, mint fertőző források:

- Nagy fertőzési kockázatot jelent: vér

- Bármilyen testváladék, ha látható szennyeződést tartalmaz.

- Potenciálisan fertőző testfolyadékok: Liquor, ízületi folyadék, pleurális peritonealis, pericardialis folyadék, magzatvíz, sperma, hüvelyváladék.

- Nem jelent fertőzési kockázatot: széklet vizelet orrváladék nyál köpet izzadtság kivéve, ha ezek vért tartalmaznak.



Fertőtlenítés, tisztítás módszerei

Módszerek:


Fizikai:


  • kifőzés
  • fertőtlenítés gőzzel
  • fertőtlenítés UV sugárzással

Kémiai:


  • fertőtlenítés oldattal vagy aerosollal
  • fertőtlenítés gázzal

Kémiai szerek: klór, jód, alkohol, tenzidek

Kombinált:


hő + vegyi + mechanikai hatás együtt

1.      Kézfertőtlenítés:
Higiénés – csak a tranziens flóra elpusztítására (előbb fertőtlenítés, csak ezután mosás-szárítás), sebészi – a reziduális flórában is csökkenti a mikroorganizmusok számát

2.      A beteg bőrének, nyálkahártyájának fertőtlenítése

3.      Eszköz- és műszerfertőtlenítés

4.      Felületek (kezelési zónán belül és kívül) bútorok ,padló, fal fertőtlenítése

5.      Textiliák

6.      Hulladékkezelés



- Tisztítás módszerei: műszerek használat után azonnal az odakészített edényzetbe kerülnek, melynek műszertisztító oldatot tartalmaznak. Az ollót, peánt, és a kohert szétnyitva kell az oldatba helyezni! Majd öblítés: 30°C foknál melegebb folyóvízzel való alapos leöblítés



Oldatok készítése, fertőtlenítési eljárások:



- Oldatok készítése: Eredményes fertőtlenítést csak az előírt koncentrációjú és vegyhatású oldattal, a szer tulajdonságának megfelelő munkafázisokban, a kórokozó fajtáinak figyelembevételével végezhetünk. Váladékfertőtlenítés: A beteg váladékait (köpet-, torokváladék, hányadék

stb.) váladékfelfogó edénybe (hánytál, ágytál, gennytál) fogjuk fel, majd ebben történik a váladék fertőtlenítése. Az alkalmazható fertőtlenítő szerek – pl., Suma D4, Medicarine, Na-hypoklorit-90 – a készítmények használati utasításában feltüntetett alkalmazási paraméterek betartása mellett.



A higiénét létrehozó mechanikus kémiai eljárások, módszerek, eszközök:Megfelelő higiéné,(fürdés, zuhanyzás, fogmosás, bőr, haj, körmök tisztán tartása stb.) környezet tisztán tartása.