2013. július 7., vasárnap

A periostealis masszázs pozitív hatásai

A csontokat borító csonthártyának a csontok élettani folyamatainak szabályozásában nagy szerepe van. Irányítja a csontok élettani funkcióit. A csonthártya idegekkel bőségesen el van látva. Nyomásával az idegvégződései ingerületbe kerülnek és ennek kapcsán helyi, s részben pedig reflexes úton távol eső szervekben változások jönnek létre. A távoli reflexhatások befolyással vannak a szervek vérellátására, tónusára és a belekben levő perisztaltikus mozgásra.
A periostealis kezelési helyek érzékenysége utal a hozzátartozó zsigeri szervek problémájára. Ebben rejlik diagnosztikus jelentőségük.
Hatások: csont növekedése, regeneráció, a kollagén rostok átjutnak a csonthártyába – inak tapadási helye, hyperaemia (vérbőség) kiváltása, fájdalomcsillapítás, távolhatása: reflexesen befolyásolni tudjuk az adott szegmenthez tartozó szervek vérellátását, tónusát, a perisztaltikát és a szekréciót (elválasztását)
1.)     A fájdalomérzet legyőzésének módja
III. ujjbeggyel, ill. a II. vagy III. ujj középső percével, vagy PIP izülettel egy pontban nyomást gyakorolunk kis körkörös mozgással (NEM FÚRUNK!) a kezelő légzésének ütemében. A
nyomást fokozatosan növeljük, az ujjal egyidejűleg kör alakú mozgást is végzünk, majd kicsit feljebb is megismételjük. (pont – kör – kör – pont technikával) A nyomást a kilégzés ritmusában végezzük. Belégzéskor csökkentjük a nyomóerőt. Az egyes pontok felett 3 – 5 percig kezelünk. Az egész kezelés 20 – 30 percig tarthat. A fájdalmas pontokon nem kezelünk, csupán alatta és felette. A distalistól haladok a proximalis felé.
A fokozódó nyomás lehetőleg ún. „kellemes fájdalmat” válthat csak ki, ez nem nyilalló, hanem ún. gyógyító fájdalom, de ennek értelmezése természetesen egyéni fájdalomtűrő képesség kérdése.
Tilos: patella, clavicula, tövisnyúlványok, koponya varratok, orrmelléküregek csontos falának és az állkapocs izület környékének kezelése a sérülések veszélye miatt.